Welkom bij onze gids over WADI’s! In deze blog lees je alles over WADI’s, waarom het een waardevolle toevoeging is aan je tuin, en hoe je er een kunt aanleggen met inheemse planten.
Wat is een WADI?
Een WADI is een duurzame oplossing voor het beheer van regenwater. Het woord komt van het Arabische woord voor droog rivierdal, maar in het Nederlands staat het voor Water Afvoer, Drainage en Infiltratie. Een WADI vangt regenwater op van verharde oppervlakken zoals daken en straten en voert het naar een infiltratiezone waar het water de grond in zakt. Deze zone is meestal een verlaging in het terrein, begroeid met gras en andere vegetatie, waardoor het water op een natuurlijke manier in de bodem kan infiltreren.
Waarom een WADI Aanleggen?
De laatste jaren wisselen periodes van droogte en wateroverlast zich steeds sneller af. Overheden en gemeentes stimuleren daarom bijvoorbeeld het afkoppelen van hemelwater van het riool en het aanleggen van WADI’s. Een WADI biedt namelijk verschillende voordelen:
De voordelen op een rij
- Waterberging: Het opvang en afvoeren van water vermindert de druk op het rioolstelsel tijdens hevige regenbuien.
- Infiltratie: Het helpt bij het aanvullen van het grondwaterpeil.
- Verdamping: Het water verdampt langzaam, wat bijdraagt aan het koelen van de omgeving.
- Verbetering van de Waterkwaliteit: Resultaat is schoner grondwater.
- Toename biodiversiteit: Door het gebruik van inheemse planten.
Het Ontwerpen van een WADI
Voordat je begint met de aanleg van je WADI, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:
Ligging:
- Kies een lager gelegen deel van je tuin waar water naartoe kan stromen.
- Zorg voor een zonnige plek voor optimale verdamping en groeiomstandigheden van jouw planten
- Test de waterdoorlatendheid van de grond door een kuil te graven en deze met water te vullen. Het water moet binnen een uur wegzakken voor een goede doorlatendheid.
Vorm en Structuur:
- De WADI moet kuilvormig zijn met zachte hellingen.
- Gebruik grind of wit zand op de bodem voor voldoende filtratie. Een klein deel kan met klei worden bedekt wanneer je graag een minimale waterlaag in jouw WADI hebt.
- De grootte hangt af van de hoeveelheid water die afgevoerd moet worden. Een WADI van één vierkante meter en 30cm diep kan ongeveer 300 liter water opvangen.
Keuze van Inheemse Planten
Het gebruik van inheemse planten is essentieel voor het succes van je WADI. Deze planten zijn aangepast aan het Nederlandse klimaat en vereisen minder onderhoud. Kies voor vaste planten die jaarlijks gemaaid kunnen worden. Voor de randen van de WADI kies je droogte minnende soorten, terwijl je voor het diepere gedeelte vochtminnende soorten kiest. Hier zijn enkele aanbevolen planten:
Soorten die goed tegen vocht kunnen, maar ook tijden van droogte goed doorstaan:
- Grote wederik
- Moerasandoorn
- Koninginnekruid
- Moerasspirea
- Lange ereprijs
- Wilde bertram
- Grote kattenstaart
- Echte valeriaan
- Grote Pimpernel
- Knoopkruid
Door deze stappen te volgen en aandacht te besteden aan de keuze van inheemse planten, creëer je niet alleen een functionele WADI, maar ook een mooie en ecologisch waardevolle toevoeging aan je tuin. Om het je gemakkelijk te maken, bieden wij kant-en-klare pakketten voor de aanleg van een WADI, genaamd “Weelde in de Wadi“. Veel succes met de aanleg van je eigen WADI!