Hoe moet ik planten?
Gefeliciteerd! Je bent waarschijnlijk zojuist eigenaar geworden van nieuwe inheemse planten! De bijen en vlinders zullen je dankbaar zijn. Deze duurzaam geteelde planten fleuren niet alleen je tuin op, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit in jouw omgeving. Hieronder vind je onze overzichtelijke stap-voor-stap gids om je op weg te helpen. Succes gegarandeerd!
Wanneer kan ik het beste planten?
Je kunt het hele jaar door planten, behalve tijdens vorst. Kou kan de wortels beschadigen. Het voor- en najaar zijn ideaal, maar ook in de zomer kun je planten, mits je ze regelmatig water geeft wanneer het te warm is.
1. Uitpakken en inspecteren
- Direct uitpakken: Haal je planten meteen uit de verpakking. Kun je ze niet direct planten? Geen probleem! Zet ze buiten op een lichte, beschutte plek, uit de volle zon.
- Controleer de planten: Voelt de potgrond droog aan? Geef dan water, bij voorkeur door de plant even in een bak water te weken. Als de grond licht vochtig is, hoef je niets te doen.
2. De juiste standplaats kiezen
Voor elke plek bestaat een geschikte inheemse plant. Zorg er alleen voor dat je de juiste plant op de juiste plek zet. Om het je makkelijk te maken hebben we kant-en-klare border pakketten beschikbaar, zo zit je altijd goed!
- Standplaats: Plaats planten die van volle zon houden niet in de schaduw, en andersom
- Bodem: Sommige inheemse planten gedijen iets beter op zandgrond, andere op kleigrond. Kijk op onze website voor de specifieke voorkeuren van jouw planten.
3. Planten voorbereiden
- Kies de juiste indeling: Zet de planten eerst op de grond en speel met de indeling. Tevreden? Begin dan met het zetten. Oneven aantallen per soort geven een natuurlijke uitstraling. Houd rekening met onderlinge afstanden en hoogtes.
- Planten in de volle grond: Maak de grond goed los, zodat de wortels gemakkelijk hun weg vinden. Je hoeft de wortels van de plant niet los te maken; plant ze net onder het grondoppervlak.
- Planten in potten: Zorg ervoor dat je pot een afvoergat heeft en vul deze met duurzame potgrond. Voeg eventueel wat perliet of zand toe voor een goede drainage. Lees hier meer over onze meest geschikte inheemse planten voor in pot!
4. De eerste dagen verzorgen
- Water geven: Geef alleen water wanneer nodig. Als de bladeren ‘s ochtends slap hangen, heeft je plant wat water nodig. Tijdens langere droge periodes geef je bij voorkeur ‘s avonds water. Uiteindelijk zullen de planten dieper wortelen en zichzelf redden.
5. Onderhoud
- Bemesten: Inheemse planten hebben weinig meststoffen nodig omdat ze zijn aangepast aan de lokale bodem. Hoe schraler de grond, hoe beter.
- Snoeien en onderhoud: Je planten hebben weinig onderhoud nodig. In het vroege voorjaar kun je dode takken en bloemen verwijderen. Tijdens de winter bieden uitgebloeide planten zoals kaardebollen en pimpernellen een prachtig silhouet. Vogels zullen de zaden eten en insecten overwinteren in de holle stengels.
6. Geniet van je tuin!
- Geduld: De planten zullen het eerste jaar al rijkelijk bloeien; maar geef je planten een seizoen of twee de tijd om volledig tot hun recht te komen.
Nu je planten zijn geplant en verzorgd, kun je achterover leunen en genieten van jouw nieuwe gifvrije inheemse planten. Vlinders, bijen en andere insecten zullen snel hun weg naar je inheemse planten vinden.
Veel tuinplezier!